מספר משתתף 1234567890

דו"ח בדיקה גנטית

גנטיקה על קצה המזלג

המידע הגנטי של כל אדם הוא מעין קוד גנטי אישי ונקרא גם ״גנום״. הגנום הוא כלל הכרומוזומים שנמצאים כמעט בכל תאי הגוף ומורכבים מחומר שנקרא DNA. הגנום של בני האדם הוא מאוד דומה, אולם קיימת בכל זאת שונות שמאפשרת לחקור את הקשר שבין תכונות כמו צבע עיניים, גובה או הסיכון לחלות במחלות מסוימות ולבין הגנום. תחום המחקר הזה קרוי גנטיקה, ובתוכו נלמדת גם תורשה, שהיא הבנת האופן שבו התכונות מורשות מהורים לילדיהם. בדו״ח שלפניך, תמצא ניתוח של המוצא הגיאוגרפי שלך לפי ההרכב הגנטי שלך אשר משקף את ההורשה הגנטית של דורות קודמים במשפחתך. בנוסף, מוצגות בדו״ח גם מספר תכונות שנמצאו מקושרות להרכב גנטי הדומה לשלך. הקישור הזה נוצר במחקרים שונים המצוטטים עבור כל תכונה המפורטת כאן.

1

גנומים באדם

20,000~

גנים בתוך הגנום

100 ~ טריליון

תאים בגוף האדם

46

כרומוזומים בתא אנושי

האותיות באיור מייצגות את רצף ה DNA. בכל כרומוזום של כל יצור חי ישנם גנים המקודדים לייצור של חלבונים. החלבונים השונים מרכיבים את התאים, והתאים את היצור השלם. כל גן מורכב ממאות רבות של ״אותיות״, לכל אות יש משמעות ומכיוון שכולנו בני אדם, רוב רצפי ה-DNA של הגנים שלנו יהיו דומים. אבל, ניתן גם לזהות הבדלים, ואם מסתכלים ברזולוציה גבוהה, ניתן לראות הבדלים נקודתיים אשר נקראים Single Nucleotide Polymorphism או בקיצור SNP. ההבדלים הקטנים הללו יכולים לחולל השפעה גדולה על התוצר של הגן שהוא החלבון וכך להשפיע על תהליכים בגוף בהם החלבון הזה לוקח חלק.

נניח לשם הפשטות שצבע האדם יכול להיות טורקיז, סגול או אדום (כמו בציור כאן), ונניח שיש חלבון שלוקח תפקיד מרכזי בקביעת הצבע. במקרה שלפנינו, מספיק שינוי באות אחת בנקודה מסויימת בגן (SNP), על מנת לגרום לצבע שונה. האמת היא, שרוב התכונות שלנו הן מורכבות מאוד ומושפעות מגנים רבים.

חשוב לדעת!
במחקרים אשר קושרים תכונה מסוימת להרכב גנטי ייחודי, לא נלקחים בחשבון כל הגורמים האפשריים העשויים להשפיע על התכונה כמו למשל השפעה של גורמים סביבתיים. לדוגמא, שומנים גבוהים בדם יכולים להיות מושפעים מהרכב גנטיקה אבל יכולים להיות מאוד מושפעים מסוג התזונה.

ניתוח גנטי לפי מוצא גיאוגרפי

כאן תוכלי לראות מהו המוצא המחושב מתוך ההרכב הגנטי שלך.
לדוגמא אם אמך ממוצא X ואביך ממוצא Y, תתקבל התוצאה: 50% - Y - 50% | X

המוצא שלך:

6%

דרום מערב אירופה

94%

אשכנזי/ה

EthnicitesCreated with Sketch.

ניתוח לפי תכונות שונות

מספר הערות חשובות:

  • הבדיקה הגנטית שבוצעה על ידנו בניסוי זה אינה בדיקה אבחנתית ואין לה תוקף רפואי.
  • דוח זה מתאר את ממצאי המחקרים שנצפו בקבוצות של אנשים. ייתכן שהממצאים אינם מייצגים אותך כפרט.
  • הסמנים הגנטיים המדווחים כאן קשורים לשונות נורמלית באוכלוסייה ולחלקם השפעות קטנות מאוד על התכונה.
  • גורמים רבים מלבד אלה המתוארים כאן (לדוגמה גורמים סביבתיים) עשויים להשפיע על התכונות המתוארות.

רמות אדיפונקטין

אדיפונקטין הוא הורמון שמופרש על ידי תאי שומן. הורמון זה מסדיר את התפלגות השומנים והסוכרים ומשפיע על תגובת הגוף לאינסולין. רמות נמוכות יותר של אדיפונקטין עשויות להגביר את הסיכויים להשמנת יתר בעוד רמות גבוהות יותר נחשבות מועילות ועשויות להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 ומצבים דומים. גורמים רבים עשויים להשפיע על רמות אדיפונקטין כולל גנטיקה.

מרקר גנטי rs1851665וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
GGלנבדקים היו רמות אדיפונקטין גבוהות במעט בממוצע.
GAלנבדקים היו רמות אדיפונקטין דומות לממוצע.
AAלנבדקים היו רמות נמוכות יותר של אדיפונקטין בממוצע.

הבנת התוצאות שלך

רמה מופחתת של אדיפונקטין קשורה להשמנת יתר בעוד רמה מוגברת של אדיפונקטין עשויה להיות מגן מפני מחלות לב וסוכרת. במחקר זה, החוקרים העריכו רמות אדיפונקטין ב- 3,550 אמהות פיליפיניות וצעירים בוגרים. הם מצאו כי לאנשים עם גנוטיפ GG, היו רמות אדיפונקטין מעט יותר גבוהות בממוצע לעומת אנשים עם גנוטיפ GA, ואנשים עם גנוטיפ AA להם היו רמות נמוכות מעט בממוצע.

מקור מדעי

WU Y ET AL. (2010) . “GENOME-WIDE ASSOCIATION STUDY FOR ADIPONECTIN LEVELS IN FILIPINO WOMEN IDENTIFIES CDH13 AND A NOVEL UNCOMMON HAPLOTYPE AT KNG1-ADIPOQ.” HUM MOL GENET 19(24):4955-64.


מרקר גנטי rs6444175וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
GGלנבדקים היו רמות אדיפונקטין טיפוסיות בממוצע.
GAלנבדקים היו רמות מעט נמוכות יותר של אדיפונקטין בממוצע.
AAלנבדקים היו רמות אדיפונקטין נמוכות בממוצע.

הבנת התוצאות שלך

מקור מדעי

RICHARDS JB ET AL. (2009) . “A GENOME-WIDE ASSOCIATION STUDY REVEALS VARIANTS IN ARL15 THAT INFLUENCE ADIPONECTIN LEVELS.” PLOS GENET

רגישות לטעם מר

מדוע אנשים מסוימים נהנים מנבטים, בעוד שאחרים לא יכולים לסבול אותם? התשובה יכולה להיות כי שונות גנטית מונעת מחלק מהאנשים לטעום טעמים מרים שניתן למצוא בירקות מסוימים. כ- 25% מהאנשים אינם מסוגלים לטעום חומר שנקרא פוליתיואורציל או בקיצור PROP, שטעמו דומה למרכיבים המרירים הנמצאים בכרוב, ברוקולי לא מבושל, קפה, מי טוניק ובירות כהות. האנשים האלה למעשה אינם רגישים לטעם מר - ובהשוואה לאלה המגיבים ל- PROP, אנשים אלו מוצאים את רוב המזון והמשקאות הללו פחות מרירים, או לא מרירים כלל. מתברר שהרגישות לטעם זה נובעת כמעט כולה מגן אחד שמקודד את הקולטנים של בלוטות הטעם על הלשון. הגן TAS2R38 מקודד את הקולטן המזהה PROP ותרכובות צמחים מרות. יש לך שני עותקים של רוב הגנים: אחד מאמך ואחד מאביך. וריאנט גנטי (SNP) מסוג A הוא אחראי לכך שאדם יהיה ״עיוור״ לחומרי טעים מרירים מסויימים. גרסת G של SNP בגן TAS2R38 היא דומיננטית, כלומר אם יש לנו עותק אחד או שניים כאלה זה מאפשר לנו לטעום כימיקלים דמויי PROP. אנשים עם C אחד ואחד G הם המרוויחים הגדולים, משום שהם יכולים להיות מסוגלים לטעום סוג נוסף של כימיקלים בנוסף לחומרים דמויי ה- PROP. אם יש לך שני עותקים בגרסת ה- C יש לך כ- 80% סיכוי להיות עיוור טעם ל- PROP.

מרקר גנטי rs713598וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
GGיכול לטעום טעמים מרים מסוימים.
GCיכול לטעום טעמים מרים מסוימים.
CCיש כ- 80% סיכוי לא להיות מסוגל לטעום טעמים מרים מסוימים.

הבנת התוצאות שלך

רגישות לטעם המר היא עניין מאוד תורשתי. תורשתיות גבוהה פירושה כי התכונה נשלטת כמעט לחלוטין על ידי הגנים שלך, וגורמים סביבתיים יכולים לשחק תפקיד קטן או בכלל לא להשפיע. ולכן, ידיעת הגנוטיפ שלך היא תנאי כמעט מספיק כדי לדעת את הרגישות שלך לטעם מריר לחומרים כמו PROP. אבל אל דאגה! גם אם יש לך שני עותקים של הגרסה של הגן TAS2R38, שמורידה מאוד את היכולת להרגיש טעם מריר, עדיין יש סיכוי של 20% שיש לך גנים אחרים שמאפשרים להרגיש טעמים מרירים.

מקור מדעי

DRAYNA (2005) . “HUMAN TASTE GENETICS.” ANNU REV GENOMICS HUM GENET 6:217-35. ; WOODING (2006) . “PHENYLTHIOCARBAMIDE: A 75-YEAR ADVENTURE IN GENETICS AND NATURAL SELECTION.” GENETICS 172(4):2015-23. ; HENKIN AND GILLIS (1977) . “DIVERGENT TASTE RESPONSIVENESS TO FRUIT OF THE TREE ANTIDESMA BUNIUS.” NATURE 265(5594):536-7.

הסמקה בתגובה לאלכוהול

שתיית אלכוהול במינון נמוך יכולה עורר, לשמח ולשחרר אולם שתייה מרובה עלולה לגרום להתמכרות ולנזקים לגוף. אבל עבור אנשים עם תגובת סומק אלכוהול, לאלכוהול יש כזו השפעה לא נעימה, עד כי הם נוטים להימנע משתייתו לחלוטין. אפילו משקה אחד עלול לגרום לאנשים רגישים לאלכוהול להיות מסוחררים או לחוש בחילה, לסבול מכאבי ראש, ולהפוך את עור הפנים אדום בוהק. תגובת הסומק לאלכוהול נובעת בעיקר מוריאציות בשני גנים (ADH1, ADH2) המקודדים חלבונים האחראים לפירוק אלכוהול בדם.

מרקר גנטי rs671וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAאין עותקים תקינים של הגן ADH2. צפויה תגובת הסמקה חזקה בעקבות שתיית אלכוהול.
AGקיים עותק תקין אחד של הגן ADH2. צפויה תגובת הסמקה מתונה בעקבות שתיית אלכוהול.
GGקיימים שני עותקים תקינים של הגן ADH2. צפויה תגובת הסמקה חלשה או ללא הסמקה בעקבות שתיית אלכוהול.

הבנת התוצאות שלך

רגישות לאלכוהול - הסמקה בתגובה לאלכוהול- תלויה כמעט לחלוטין בגנוטיפ (וריאנט גנטי) של אדם בשני גנים ADH1B, ADH2. אנו מדווחים על הגנוטיפ שלך בגן ADH2. ייתכן כי אלו עם AG או GG GENOTYPES ב- SNP רגישים יותר לאלכוהול בגלל הגנוטיפ שלהם בגן ADH1B (אשר עליו אנחנו לא מדווחים.

מקור מדעי

CHEN ET AL. (1999) . “INTERACTION BETWEEN THE FUNCTIONAL POLYMORPHISMS OF THE ALCOHOL-METABOLISM GENES IN PROTECTION AGAINST ALCOHOLISM.”; AM J HUM GENET 65:795-807. ; EHRIG ET AL. (1990) . “ALCOHOL AND ALDEHYDE DEHYDROGENASE.” ALCOHOL ALCOHOL 25(2-3):105-16. ; KEUNG AND VALLEE (1998) . “DAIDZIN AND ITS ANTIDIPSOTROPIC ANALOGS INHIBIT SEROTONIN AND DOPAMINE METABOLISM IN ISOLATED MITOCHONDRIA”

התקרחות תורשתית גברית

androgenetic alopecia תופעה הידועה כהתקרחות תורשתית, היא הגורם השכיח ביותר של נשירת שיער הדרגתית אצל גברים ומתייחסת להתקרחות באזור קידמת הראש או באזור הקודקוד. קו השיער וכתר הראש מושפעים בדרך כלל ראשונים. לגברים אסיאתיים ואפריקאים שיעור נמוך יותר של התקרחות מאשר האירופים. נשים יכולות להיות מושפעות מ- androgenetic alopecia, אבל זה הרבה יותר נדיר. לפי מחקרים מדעיים, גרסאות גנטיות שכיחויות מסוימות מקושרות לדפוסי התקרחות גברית.

מרקר גנטי rs2003046וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAירידה מתונה בסיכויים להתקרחות גברית.
ACירידה קלה בסיכויים להתקרחות גברית.
CCסיכויים אופייניים להתקרחות גברית.

הבנת התוצאות שלך

במחקר זה, החוקרים השוו קרוב ל- 3,900 גברים עם התקרחות גברית מוקדמת, ליותר מ- 8,900 גברים מבוגרים ללא התקרחות, כולם ממוצא אירופי. הם מצאו כי כל עותק של A ב- RS2003046 ליד הגן TARDBP (שווה ערך ל- RS12565727 שדווחו במחקר) היה קשור לפי 1.33 סיכוי נמוך יותר של להתקרחות גברית.

מקור מדעי

LI R ET AL. (2012) . “SIX NOVEL SUSCEPTIBILITY LOCI FOR EARLY-ONSET ANDROGENETIC ALOPECIA AND THEIR UNEXPECTED ASSOCIATION WITH COMMON DISEASES” PLOS GENET. E1002746.


מרקר גנטי rs9287638וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAסיכויים מוגברים להתקרחות גברית.
ACסיכויים אופייניים להתקרחות גברית.
CCירידה קלה בסיכויים להתקרחות גברית.

הבנת התוצאות שלך

מקור מדעי

Li R et al. (2012) . “Six Novel Susceptibility Loci for Early-Onset Androgenetic Alopecia and Their Unexpected Association with Common Diseases” PLoS Genet. e1002746.


מרקר גנטי rs2073963וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
GGסיכויים מוגברים להתקרחות גברית.
GTסיכויים אופייניים להתקרחות גברית.
TTירידה קלה בסיכויים להתקרחות גברית.

הבנת התוצאות שלך

מקור מדעי

Li R et al. (2012) . “Six Novel Susceptibility Loci for Early-Onset Androgenetic Alopecia and Their Unexpected Association with Common Diseases” PLoS Genet. e1002746.


מרקר גנטי rs8085664וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAירידה מתונה בסיכויים להתקרחות גברית.
ACירידה קלה בסיכויים להתקרחות גברית
CCסיכויים אופייניים להתקרחות גברית.

הבנת התוצאות שלך

מקור מדעי

Li R et al. (2012) . “Six Novel Susceptibility Loci for Early-Onset Androgenetic Alopecia and Their Unexpected Association with Common Diseases” PLoS Genet. e1002746.

גובה

הגובה האנושי משתנה במידה ניכרת ברחבי העולם, ממוצע של פחות מ- 1.5 מטר באוכלוסיות פיגמיות עד לגובה של כ- 1.8 מטר בהולנד. הגובה מושפע הן מהגנים והן מהסביבה (בעיקר תזונה), אך מחקרים מראים כי 80% מהשוני בגובה האדם נקבע על ידי גנים, כלומר ישנו אפקט תורשתי משמעותי.

מרקר גנטי rs6060371וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
TTהנבדקים היו נמוכים בממוצע של 0.3 - 0.7 ס"מ מהגובה האופייני.
TGגובה אופייני.
GGהנבדקים היו גבוהים בממוצע של 0.3 - 0.7 ס"מ מגובה אופייני.

הבנת התוצאות שלך

במחקר זה מדדו את הגובה של יותר מ- 30,000 אנשים וערכו מיפוי גנטי על מנת למצוא וריאנטים גנטיים (SNPS) הקשורים בקומה. אחד מהווריאנטים שנמצא בגן GDF5 היה קשור לגובה, אבל רק בקרב אנשים ממוצא אירופי. ההשפעה לא נראתה בקרב אפרו-אמריקנים שהשתתפו במחקר. אצל אנשים ממוצא אירופי, נמצא שכל T במרקר rs6060371 קשור לגידול של 0.3 - 0.7 ס"מ בקומה. חלבון ה- GDF5 הוא פקטור גדילה המעורב בהתפתחות העצם, ולכן הקשר שלו לגובה אינו מפתיע.

מקור מדעי

SANNA S ET AL. (2008) . “COMMON VARIANTS IN THE GDF5-UQCC REGION ARE ASSOCIATED WITH VARIATION IN HUMAN HEIGHT.” NAT GENET 40(2):198-203.


מרקר גנטי rs10427255וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
CCהנבדקים גבוהים בממוצע של 0.4 ס"מ מהרגיל.
CTגובה אופייני.
TTהנבדקים נמוכים בממוצע של 0.4 ס"מ מהרגיל.

הבנת התוצאות שלך

בדומה למחקר הקודם על גובה, במחקר זה מדדו 23,000 אנשים ממוצא אירופאי וערכו מיפוי גנטי על מנת למצוא וריאנטים גנטיים (SNPS) הקשורים בקומה. נמצא שכל C במרקר rs1042725 נמצא במתאם של 0.4 ס״מ יותר בממוצע.

מקור מדעי

WEEDON MN ET AL. (2007) . “A COMMON VARIANT OF HMGA2 IS ASSOCIATED WITH ADULT AND CHILDHOOD HEIGHT IN THE GENERAL POPULATION.” NAT GENET 39(10):1245-50.

עובי שיער

אנשים ממוצא מזרח-אסיאתי וכן אינדיאנים-אמריקאים הם בעלי שיער עבה בכ- 40% בחתך רוחב מזה של האירופאים או האפריקנים. דפוס גיאוגרפי זה מעיד על כך שההבדל יכול להיות בגלל מוטציה גנטית שהתעוררה בקרב התושבים הראשונים של פנים אסיה, שבהן התנאים הקרים בתקופת הקרח היו עשויים להפוך שיער עבה יותר ליתרון. הגילוי האחרון של מוטציה גנטית הקשורה לשיער עבה יותר ואשר נמצא רק בקרב אנשים ממוצא מזרח אסייתי מעניק תוקף לתרחיש זה.

מרקר גנטי rs3827760וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAעובי שיער אופייני אירופאי או אפריקאי.
AGשיער דק יותר משיער אסייתי טיפוסי.
GGעובי שיער אסייתי אופייני.

הבנת התוצאות שלך

מחקר שנערך לאחרונה הראה כי וריאציה בגן הנקראת EDAR, אשר מעורב בהתפתחות זקיקי השיער, קשורה לעובי חתך רוחב. לאנשים עם גנוטיפ GG ב- RS3827760 - SNP בתוך EDAR - יש שיער עבה יחסית לעומת אלה עם גנוטיפ AA, עקב שינוי של חומצת אמינו אחת בחלבון המיוצר על ידי הגן. לאנשים עם עותק אחד של כל גרסה של SNP יש שיער דק יותר מאשר זה שאופייני בקרב אסיאתים במזרח, אבל עדיין עבה בהשוואה לאירופאים ואפריקאים. גנוטיפ GG נמצא באופן בלעדי בקרב אנשים ממוצא מזרח אסיה (כולל אינדיאנים).

מקור מדעי

FUJIMOTO A ET AL. (2008) . “A REPLICATION STUDY CONFIRMED THE EDAR GENE TO BE A MAJOR CONTRIBUTOR TO POPULATION DIFFERENTIATION REGARDING HEAD HAIR THICKNESS IN ASIA.” HUM GENET 124(2):179-85. ; FUJIMOTO A ET AL. (2008) . ; “A SCAN FOR GENETIC DETERMINANTS OF HUMAN HAIR MORPHOLOGY: EDAR IS ASSOCIATED WITH ASIAN HAIR THICKNESS.” HUM MOL GENET 17(6):835-43.

שיער מתולתל

ממקלות ישרים אל שיער גלי ועד לתלתלים צפופים, ניתן לראות בינינו מדרג של צורות שיער. אכן, המרקם של השיער האנושי מגוון מאוד. תלתול השיער (או היעדרו) מגיע מן הצורה של שורש השערה הנמצא בבסיס של זקיק השיער. באנשים מכל העדות, שורש שערה מעוקלת מתורגמת לשיער מתולתל. אין זה מפתיע, כי לתכונה ביולוגית זו יש מרכיב גנטי חזק. אם כי גן שפשוט מוריש "שיער מתולתל" וקובע באופן בלעדי את מרקם השיער לא נמצא עדיין, וסביר להניח שלא קיים גן בודד שכזה. אולם, וריאציות במספר גנים המשפיעים על היבטים שונים של צמיחת השיער כנראה משתלבים יחד כדי לקבוע את צורת השיער שלך.

מרקר גנטי rs17646946וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAבקרב אנשים ממוצא אירופאי צפוי שיער חלק יותר בממוצע.
AGבקרב אנשים ממוצא אירופאי צפוי שיער חלק יותר בממוצע.
GGבקרב אנשים ממוצא אירופאי צפוי שיער מתולתל יותר בממוצע.

הבנת התוצאות שלך

מרקם השיער הוא תורשתי מאוד, עם הערכות תורשה בין 85-95%. תורשה גבוהה פירושה כי התכונה נשלטת כמעט לחלוטין על ידי הגנים שלך, גורמים סביבתיים משחקים תפקיד קטן או בכלל לא. אולם זהות הגנים והווריאנטים ששולטים במרקם השיער, אינם מובנים היטב. ה- SNP שמדווח כאן אחראי על פחות מ- 10% מהשונות של תלתול שיער אצל אוכלוסיות אירופאיות. אם השיער שלך הוא מתולתל או ישר, יהיה זה כנראה דומה מאוד לשיער שאתה רואה מסביבך במשפחה שלך. הסיבה לכך היא כי גנטיקה משחקת חלק גדול בקביעת מרקם השיער. עם זאת, לא התגלה אף גן אחד של "שיער מתולתל". מחקרים הראו כי וריאנט (SNP) ליד הגן TCHH קובע חלק קטן של תלתל שיער האירופאים. בסולם של 0 עד 5 (0 ישר, 5 סופר מתולתל), כל עותק של גירסה A של RS17646946 היה קשור עם ירידה של כ- 0.29 נקודות תילתול. הגן TCHH מקודד חלבון שנקרא TRICHOHYALIN, אשר ידוע שבא לידי ביטוי ברמות גבוהות בזקיקי השיער. חלבון זה מעורב ביצירת קישור צולב של חוטי קראטין אשר נמצא בשיער ובעור.

מקור מדעי

ERIKSSON N ET AL. (2010) . “WEB-BASED, PARTICIPANT-DRIVEN STUDIES YIELD NOVEL GENETIC ASSOCIATIONS FOR COMMON TRAITS.” PLOS GENET. 6(6):E1000993. ; MEDLAND SE ET AL. (2009) . “COMMON VARIANTS IN THE TRICHOHYALIN GENE ARE ASSOCIATED WITH STRAIGHT HAIR IN EUROPEANS.” AM. J. HUM. GENET. 85(5):750-5.

נמשים ושומות

נמשים הם אזורי עור בעלי כמות מוגברת של פיגמנט הנקרא מלנין. הם קטנים ושטוחים, ומתפתחים עם הזמן על פני אזורים חשופים של העור כתוצאה מחשיפה חוזרת לשמש. אנשים עם עור בהיר נוטים יותר לקבל נמשים.

מרקר גנטי rs4778138וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAמספר אופייני של נמשים ושומות.
AGמספר אופייני של נמשים ושומות.
GGמספר שומות נמוך מהאופייני, סביר להניח שאין נמשים.

הבנת התוצאות שלך

מחברי מחקר זה ספרו נמשים ושומות על יותר מ- 5,000 איש ממוצא אנגלו-קלטי. הוריאנט הגנטי (SNP) RS11855019 (שמו השתנה ל RS4778138), נמצא קשור עם הופעת נמשים ומספר השומות. לאנשים עם G בשני עותקים של RS4778138 לא היו כמעט שום נמשים ומעט שומות. SNP זה נמצא בגן OCA2, הנחשב חשוב בייצור מלנין.

מקור מדעי

DUFFY DL ET AL. (2007) . “A THREE-SINGLE-NUCLEOTIDE POLYMORPHISM HAPLOTYPE IN INTRON 1 OF OCA2 EXPLAINS MOST HUMAN EYE-COLOR VARIATION.” AM J HUM GENET 80(2):241-52.

נמשים ורגישות עור לשמש

מרקר גנטי rs1805007וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
CCסיכויים אופייניים של נמשים ורגישות העור לשמש.
CTסיכויים גבוהים הרבה יותר של נמשים ורגישות העור לשמש.
TTסיכויים גבוהים הרבה יותר של נמשים ורגישות העור לשמש.

הבנת התוצאות שלך

מחקר זה בדק אנשים מאיסלנד ומהולנד והעריך את הסיכוי להימצאות נמשים ורגישות לשמש. רגישות לשמש נמדדה על-פי ציון העור של FITZPATRICK, אשר מעריך את סוג העור, צבע העור והתגובה לחשיפה לשמש. החוקרים מצאו כי כל T ב- SNP RS1805007 הגדיל פי 2.5 את הסיכויים כי לאדם יהיו נמשים ושיהיה רגיש לשמש. ה- SNP, השוכן בגן MC1R, קשור גם בסיכויים לשיער אדום.

מקור מדעי

SULEM P ET AL. (2007) . “GENETIC DETERMINANTS OF HAIR, EYE AND SKIN PIGMENTATION IN EUROPEANS.” NAT GENET 39(12):1443-52.

צבע עיניים

צבע העיניים נקבע על יד מלנין, אותו פיגמנט המעניק צבע לעור ולשיער. עיניים יכולות להיות חום עמוק, כחול בהיר, או איפשהו באמצע, כתלות בכמות המלנין שנמצא בתאי הקשתית. בניגוד למה שרבים מאתנו עשויים לחשוב, צבע העין אינו תכונה גנטית פשוטה. גנים מרובים ווריאציות מרובות של גנים אלה מקיימים אינטראקציה כדי לקבוע את צבע העין.

מרקר גנטי rs12913832וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAאצל אנשים ממוצא אירופאי, 85% סיכוי לעיניים חומות, 14% סיכוי לעיניים ירוקות, 1% סיכוי לעיניים כחולות.
AGאצל אנשים ממוצא אירופאי, 56% סיכוי לעיניים חומות, 37% סיכוי לעיניים ירוקות, 7% סיכוי לעיניים כחולות.
GGאצל אנשים ממוצא אירופאי, 72% סיכוי לעיניים כחולות, 27% סיכוי לעיניים ירוקות, 1% סיכוי לעיניים חומות.

הבנת התוצאות שלך

צבע עיניים היא תכונה עם תורשה גבוהה מאוד. מחקרי תאומים העריכו כי 90% עד 99% מהשונות בצבע עיניים אנושי נובעת מגנטיקה. מדענים ידעו במשך זמן מה כי צבעי עיניים כמו ירוק ואדום (וריאציות של צבע העין החום שנמצאת ברוב האנשים בעולם) יכולים לפעמים להיות מוסברים על ידי SNPS בגן הנקרא OCA2. הגן OCA2 מקודד חלבון הנקרא "חלבון P" הנמצא בתאים המייצרים מלנין. בעוד התפקוד המדויק של חלבון P אינו ידוע, הוא חיוני לפיגמנטציה נורמלית והוא ככל הנראה מעורב בייצור של מלנין. ה- SNP המקושר לצבע העיניים שאנו מספקים נתונים עליו אינו נמצא בגן OCA2 אלא הוא ממוקם בקרבת מקום, בגן אחר הנקרא HERC2. מדענים סבורים כי SNP זה משפיע על כמות חלבון P אשר ייווצר מגן OCA2. שני עותקים של גרסת A של ה- SNP ב- HERC2 כמעט תמיד גורמים לעיניים חומות. עותק אחד של הגרסה A ועותק אחד של גרסת ה- G יכול לייצר עיניים חומות או ירוקות - הצבע הנוצר כנראה תלוי בווריאנטים אחרים בגן OCA2, או בגנים אחרים. תוצאת שני עותקים של גרסת G בדרך כלל תוביל לעיניים כחולות (או עיניים ירוקות, כתלות ב- SNPS בגנים אחרים). שלושה מחקרים מצאו שעיניים כחולות נוצרות לרוב אם לאדם יש שני עותקים של גרסת ה- G של SNP מסוים השולט ב- OCA2, דבר המצביע על כך שאת המוצא הגנטי של התכונה ניתן לייחס לנקודה אחת באבולוציה האנושית. מחברי אחד המחקרים משערים כי אירוע המוטציה שיצר גרסה זו של ה- SNP קרה איפשהו סביב הים השחור בין כ- 6,000 ל- 10,000 שנה. באותה תקופה נשאו דורות של חקלאים נודדים בהדרגה חקלאות מן המזרח הקרוב לצפון אירופה, שם נמצאו לרוב עיניים כחולות. אותם חוקרים גילו כי אנשים בעלי עיניים כחולות מהים התיכון (חמישה מטורקיה ושניים מירדן) יש להם גם את גרסת ה- G של ה- SNP, דבר המרמז על כך שעיניים כחולות ברחבי העולם ניתנות להסבר על ידי שינוי ב- SNP אחד. מחקרים אלה בוצעו בדגימות ממוצא אירופי.

מקור מדעי

STURM ET AL. (2008) . “A SINGLE SNP IN AN EVOLUTIONARY CONSERVED REGION WITHIN INTRON 86 OF THE HERC2 GENE DETERMINES HUMAN BLUE-BROWN EYE COLOR.” AM J HUM GENET 82(2):424-31. ; EIBERG ET AL. (2008) . “BLUE EYE COLOR IN HUMANS MAY BE CAUSED BY A PERFECTLY ASSOCIATED FOUNDER MUTATION IN A REGULATORY ELEMENT LOCATED WITHIN THE HERC2 GENE INHIBITING OCA2 EXPRESSION.” HUM GENET 123(2):177-87. ; KAYSER ET AL. (2008) . “THREE GENOME-WIDE ASSOCIATION STUDIES AND A LINKAGE ANALYSIS IDENTIFY HERC2 AS A HUMAN IRIS COLOR GENE.” AM J HUM GENET 82(2):411-23.

צריכת קפאין

קשה לך לשמור על העיניים פתוחות בבוקר בלי ספל קפה? תמיד יש לך כוס תה או פחית קוקה קולה ליד? אתה לא לבד. 90% מהאנשים צורכים קפאין על בסיס יומיומי בעולם, מה שהופך אותו לממריץ הנפוץ ביותר. תה הוא הפופולרי ביותר, אך הקפה נצרך יותר במדינות המפותחות. מלבד מתן מרץ בבוקר, צריכת הקפה קשורה לירידה בסיכון לסוכרת מסוג 2, מחלת פרקינסון ואלצהיימר, ותה קושר לסיכון נמוך יותר לסרטן. אולם יותר מדי קפה או קפאין יכולים להיות בעלי השפעות שליליות. צריכת הקפה עשויה גם להגביר את הסיכון למחלות לב אצל אנשים בהם פירוק הקפאין הוא איטי.

מרקר גנטי rs2472297וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
CCנבדקים ששתו קפה צרכו כמות טיפוסית של קפה ליום, בממוצע.
CTנבדקים ששתו קפה צרכו כמות מעט גבוהה יותר של קפה ביום, בממוצע.
TTנבדקים ששתו קפה צרכו כמות מעט גבוהה יותר של קפה ביום, בממוצע.

הבנת התוצאות שלך

במחקר זה, החוקרים העריכו את צריכת הקפה היומיומית ביותר מ- 10,000 נבדקים ממוצא אירופי. הם מצאו כי כל עותק של T ב- RS2472297 היה קשור עם צריכה מוגברת של כ- 0.25 כוסות יותר קפה ליום

מקור מדעי

SULEM P ET AL. (2011) . “SEQUENCE VARIANTS AT CYP1A1-CYP1A2 AND AHR ASSOCIATE WITH COFFEE CONSUMPTION.” HUM MOL GENET.


מרקר גנטי rs4410790וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
CCבממוצע, נבדקים ששתו משקאות המכילים קפאין צרכו כמות מעט גבוהה יותר של קפאין ביום.
CTבממוצע, נבדקים ששתו משקאות המכילים קפאין צרכו כמות טיפוסית של קפאין ביום.
TTבממוצע, נבדקים ששתו משקאות המכילים קפאין צרכו כמות נמוכה יותר של קפאין ביום.

הבנת התוצאות שלך

במחקר זה, החוקרים העריכו צריכת קפאין יומית ביותר מ- 45,000 נבדקים ממוצא אירופי. הם מצאו כי אנשים עם גנוטיפ CC ב- RS4410790 ליד הגן AHR צרכו כ- 20 מיליגרם יותר קפאין ליום לעומת אלה עם גנוטיפ CT, בעוד אנשים עם גנוטיפ TT צרכו כ- 20 מיליגרם פחות קפאין ליום. קפה מהווה יותר מ- 80% של צריכת הקפאין במחקר זה. ספל קפה טיפוסי מכיל כ- 137 מיליגרם של קפאין.

מקור מדעי

CORNELIS MC ET AL. (2011) . “GENOME-WIDE META-ANALYSIS IDENTIFIES REGIONS ON 7P21 (AHR) AND 15Q24 (CYP1A2) AS DETERMINANTS OF HABITUAL CAFFEINE CONSUMPTION.” PLOS GENET 7(4):E1002033.

ויטמין A (בטא קרוטין)

ויטמין A הוא חומר מסיס בשומן שחשוב לראייה, מערכת חיסונית חזקה ורבייה בריאה. בתא קרוטן הוא חומר מוצא לויטמין A, ועל ידי המרה אנזימטית בגוף מתקבל ויטמין A פעיל (רטינול) אשר יכול לבצע את הפונקציות הביולוגיות. בטא קרוטן הוא נוגד חימצון ונמצא בפירות וירקות מסוימים בעלי צבע כתום אדום.

מרקר גנטי rs11645428וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAהמרה טיפוסית של בטא קרוטן לצורה פעילה של ויטמין A.
AGהמרה של בטא קרוטן לצורה פעילה של ויטמין A יעילה פחות מהממוצע.
GGהמרה טיפוסית של בטא קרוטן לצורה פעילה של ויטמין A.

הבנת התוצאות שלך

מחקרים מראים כי אנשים עם גרסת GG של הגן BCMO1 אינם יעילים בהמרת בתא קרוטן לויטמין A פעיל. אנשים אלה נחשבים כמגיבים נמוכים לבתא קרוטן שמגיע מהתזונה ולכן עבורם רצוי לצרוך ויטמין A פעיל על מנת להבטיח את הימצאותו במחזור הדם ברמות תקינות.

מקור מדעי

LIETZ G ET AL.(2012) SINGLE NUCLEOTIDE POLYMORPHISMS UPSTREAM FROM THE Β-CAROTENE 15,15’-MONOXYGENASE GENE INFLUENCE PROVITAMIN A CONVERSION EFFICIENCY IN FEMALE VOLUNTEERS. JOURNAL OF NUTRITION. 142:161S-5S

ויטמין B12

ויטמין B12 חשוב לתפקוד תקין של המוח ושל מערכת העצבים. B12 עוזר לשמור על תאי הדם בריאים ולמנוע אנמיה מגלובלסטית, אשר יכולה לגרום להרגשת חולשה ולעייפות. חוסר בויטמין B12 קשור גם לצבע עור חיוור ולרוגז.

מרקר גנטי rs601338וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAרמת סיכון טיפוסית לעיבוד ויטמין B12.
AGהוריאנט מקושר עם ויטמין B12 מופחת.
GGהוריאנט מקושר עם ויטמין B12 מופחת.

הבנת התוצאות שלך

האנזים FUCOSYLTRANSFERASE 2 מקודד על ידי הגן FUT2 ומעורב בקליטת ויטמין B12 ובהובלתו בין התאים. גרסאות של הגן הזה נקשרו לרמות נמוכות של ויטמין B12, במיוחד לאנשים בדיאטה צמחונית. מחקרים מראים כי גן FUT2 גורם לאנשים מסוימים להיות בסיכון גבוה יותר למחסור בוויטמין B12. מכיון שמזון המופק מבעלי חיים הוא מקור טוב של ויטמין B12, צמחונים נמצאים בסיכון גבוה יותר של מחסור בוויטמין B12. עם זאת, עבור אנשים עם משתנה הסיכון, צריכה גבוה של ויטמין B12 יכולה לעזור להפחית את הסיכון של מחסור בויטמין B12.

מקור מדעי

HAZRA A ET AL.( 2008) COMMON VARIANTS OF FUT2 ARE ASSOCIATED WITH PLASMA VITAMIN B12 LEVELS. NATURE GENETICS. OCT;40(10):1160-2

חומצה פולית

חומצה פולית היא ויטמין B מסיס במים אשר דרוש לצמיחה ולהתפתחות של תאים. רמות נמוכות של חומצה פולית נמצאו קשורות בסיכון מוגבר למחלות לב ושבץ. מחקרים הראו כי כמות החומצה הפולית שנספגה בדם יכולה להיות שונה בין אנשים גם כאשר נצרכה כמות זהה שלה. יש אנשים שגופם לא מעבד חומצה פולית ביעילות, ולכן הם בסיכון גבוה יותר לחוסר חומצה פולית. מחקרים הראו כי יכולתו של אדם לעבד חומצה פולית ביעילות תלויה בגן הנקרא MTHFR.

מרקר גנטי rs1801133וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
CCאין רגישות מוגברת לחוסר חומצה פולית.
CTרגישות מוגברת לחוסר חומצה פולית בהשוואה לאלו עם גרסת CC.
TTרגישות מוגברת לחוסר חומצה פולית בהשוואה לאלו עם גרסת CC.

הבנת התוצאות שלך

גן MTHFR מייצר את החלבון METHYLENETETRAHYDROFOLATE REDUCTASE, שהוא אנזים חיוני לשימוש בחומצה פולית בגוף. MTHFR ממיר חומצה פולית המתקבלת מהדיאטה לצורה פעילה של חומרים מזינים שיכולים לשמש את הגוף ברמה התאית. שינויים בגן MTHFR קובעים את הדרך שבה אנשים יכולים לנצל חומצה פולית. לאנשים עם ואריאנט CT או TT של הגן, פעילות האנזים MTHFR מצומצמת והם בסיכון גבוה יותר של מחסור בחומצה פולית כאשר צריכתה נמוכה, לעומת אלה עם גרסת CC.

מקור מדעי

SOLIS C ET AL. (2008) FOLATE INTAKE AT RDA LEVELS IS INADEQUATE FOR MEXICAN AMERICAN MEN WITH THE METHYLENETETRAHYDROFOLATE REDUCTASE 677TT GENOTYPE. JOURNAL OF NUTRITION. 138 :67-72. ; GUINOTTE CL ET AL.(2003) METHYLENETETRAHYDROFOLATE REDUCTASE 677C T VARIANT MODULATES FOLATE STATUS RESPONSE TO CONTROLLED FOLATE INTAKES IN YOUNG WOMEN. JOURNAL OF NUTRITION. 133 :1272-1280.

אי סבילות ללקטוז

האם יש לך בעיה לשתות יותר מכוס חלב אחת? זו בעיה שרבים סובלים ממנה. הבעיה נובעת מסוכר הלקטוז בחלב, אשר מפורק בגוף על ידי האנזים לקטאז. בדרך כלל, הגן LCT, המקודד לקטאז, מופעל רק בשנים הראשונות לחייו של יונק. לאחר מכן, רמת האנזים יורדת ועקב כך יורדת גם היכולת לעכל כמויות גדולות של חלב. אבל חלק מהאנשים מסוגלים לייצר לקטאז לאורך כל חייהם ולפיכך יכולים לשתות חלב ללא תופעות לוואי. באוכלוסיות שונות ברחבי העולם, השכיחות המקומית של פנוטיפ התמדת ייצור הלקטאז משתנה בין 0 ל- 100%. SNP ליד הגן LCT שולט אם האנזים לקטאז מופעל או כבוי אצל אדם בוגר.

מרקר גנטי rs4988235וריאנט גנטי (גנוטיפ)תוצר גנטי (פנוטיפ)
AAכנראה שאין בעיה של אי סבילות ללקטוז. רמות גבוהות יותר של אנזים לקטאז אצל בוגרים (אך עלול/ה לסבול מאי סבילות ללקטוז מסיבות אחרות).
AGכנראה שאין בעיה של אי סבילות ללקטוז. רמות גבוהות יותר של אנזים לקטאז אצל בוגרים (אך עלול/ה לסבול מאי סבילות ללקטוז מסיבות אחרות).
GGכנראה שסובל/ת מאי סבילות ללקטוז בשל היעדר האנזים lactase כמבוגר/ת, אך עשוי/ה להיות עדיין סובלני/ת ללקטוז מסיבות סביבתיות.

הבנת התוצאות שלך

היכולת של אדם מבוגר לייצר את האנזים לקטאז נקבעת כמעט לחלוטין על ידי הגנים שלו. לכן מספיק לדעת את הגנוטיפ שלך כדי לדעת אם תמשיך לייצר את האנזים לקטאז. בפועל, אי סבילות ללקטוז נקבעת גם על ידי גורמים לא גנטיים כגון הרכב חיידקי המעיים שלך. כמו תכונות רבות, אי סבילות ללקטוז תלויה בנסיבות הפרטיות שלך, ואפשר לקבל תוצאות שונות מאנשים עם גנוטיפ זהה. הגן הזה מקודד את חלבון הלקטז, שהוא אנזים הדרוש לעיכול של סוכר הנקרא לקטוז שנמצא במוצרי חלב .ה- SNP שקובע ייצור של לקטאז נמצא למעשה בגן שנקרא MCM6 (ונמצא קרוב לגן LCT). למרות ש- MCM6 אינו קשור כלל לעיכול לקטוז, הגן MCM6 משמש כמתג ההפעלה עבור הגן LCT. גרסה A שלו היא תוצאה של שינויים חדשים יחסית מכיון שהיא נדירה באוכלוסיות אסיה ואפריקה. גרסה זו מאפשרת ייצור של לקטאז בבגרות, דבר המצביע על כך שהוא משנה את האופן שבו מתג ההפעלה / כיבוי של הגן LCT מופעל. מחקרים על תאים במעבדה אישרו כי גרסת A גורמת לייצור לקטאז ברמות גבוהות יותר. ניתן להיות נשאים של הגנוטיפ GG ב- SNP , אבל עדיין לא לסבול מאי סבילות ללקטוז. כמה סמנים גנטיים אחרים זוהו באוכלוסיות אפריקאיות המאפשרות ייצור של לקטאז אצל בוגרים. ייתכן שיש גם גורמים גנטים לא ידועים אחרים שמשפיעים על אי סבילות ללקטוז.

מקור מדעי

ENATTAH ET AL. (2002) . “IDENTIFICATION OF A VARIANT ASSOCIATED WITH ADULT-TYPE HYPOLACTASIA.” NAT GENET 30(2):233-7. ; POULTER ET AL. (2003) . “THE CAUSAL ELEMENT FOR THE LACTASE PERSISTENCE/NON-PERSISTENCE POLYMORPHISM IS LOCATED IN A 1 MB REGION OF LINKAGE DISEQUILIBRIUM IN EUROPEANS.” ANN HUM GENET 67(PT 4):298-311. ; LEWINSKY ET AL. (2005) . “T-13910 DNA VARIANT ASSOCIATED WITH LACTASE PERSISTENCE INTERACTS WITH OCT-1 AND STIMULATES LACTASE PROMOTER